Hogyan rendezzük be az étkezőt? - Íme 6 tanács, hogy minden összhangban legyen

Az otthonunk egyik legfontosabb és leggyakrabban használt területe az étkező. Ez az a hely, ahol összeülünk családtagjainkkal vagy barátainkkal, hogy közösen étkezzünk, vagy csak beszélgessünk. Ezért kiemelten fontos, hogy az étkezőnk kényelmes, stílusos és funkciónak megfelelő legyen. Berendezésekor számos tényezőt figyelembe kell venni annak érdekében, hogy ez a helyiség minden szempontból tökéletes lehessen. Ebben a cikkben hasznos tanácsokat kaphatsz arról, hogyan rendezheted be úgy az étkeződ, hogy minden összhangban legyen.
Hogyan rendezzük be az étkezőt? - Íme 6 tanács, hogy minden összhangban legyen

1. Megfelelő méretű asztal

Az étkezők központi eleme az étkezőasztal, így kiemelten fontos, hogy milyen méretű és formájú darabot választunk. Nagy család esetén bővíthető bútordarabot érdemes választani, míg kis család esetén egy négyzet alakú vagy kerek asztal a legcélszerűbb. Ha helyszűkével küzdünk, akkor egy széthúzható vagy lehajtható lapú darab a legideálisabb választás. Anyaghasználatot tekintve a fa asztalok klasszikus és meleg hangulatot teremtenek, míg az üveg vagy a fém asztalok modern és letisztult megjelenést kölcsönöznek az étkezőnek.

2. Kényelmes ülőhelyek

Az étkezőszékeknél elsődleges szempont a kényelem, hiszen olykor órákat is eltöltünk rajtuk. Kiválasztásukkor figyelembe kell venni az étkezőasztal magasságát, hogy az ülőhelyek megfelelően illeszkedjenek az asztalhoz. Ha az ülőhelyek száma kiemelten fontos, akkor javasolt pad vagy sarokpad vásárlása. Anyagok szempontjából választhatunk fa, műanyag, fém vagy párnázott darabok közül az étkező stílusától és az igényeinktől függően.

3. Legyél egyedi

Egy különleges, egyedi kiegészítő vagy bútordarab könnyen feldobhatja az étkező hangulatát. Válasszunk különleges formájú asztalt, vagy egy karakteres színű bútordarabot, ami harmonizál a lakás stílusával. További lehetőség viaszos asztalterítő beszerzése, amely praktikus és esztétikus megoldást nyújt az étkezőasztalok védelmére. Az, hogy mennyibe kerülnek a viaszos asztalterítők, az darabonként változik, így mindenki megtalálja a számára megfelelő darabot.

4. Fény és világítás

Az optimális megvilágítás kiemelt fontosságú az étkezőben. Lehetőség szerint engedjünk be minél több természetes fényt ablakon vagy teraszajtón keresztül. Ezenkívül gondoskodjunk megfelelő világításról az étkezőasztal fölött úgy, hogy az a teljes asztalfelütetet megvilágítsa.

5. Szőnyeg, otthonosan

Manapság egyre több étkezőben találkozhatunk szőnyeggel az étkezőasztal alatt. Ez otthonosabbá teszi a teret amellett, hogy melegséget is kölcsönöz a helynek. Azonban gyakran szükséges takarítani, ami az elhelyezése miatt nehézkes.

6. Tárolás és rendezés

Az étkezőben elhelyezett tárolási megoldások segítenek abban, hogy az étkező tiszta és rendezett legyen. Fontos, hogy elegendő tárolóhelyet biztosítsunk a tányérok, evőeszközök, poharak és egyéb kiegészítők számára. Ezek lehetnek szekrények, polcok vagy akár beépített tárolók az étkező bútorzatában.

Összegezve, az étkező berendezésekor számos tényezőt figyelembe kell venni annak érdekében, hogy minden szempontból tökéletes legyen. Megfelelő tervezéssel és kivitelezéssel az otthonunk egyik legszebb és legkényelmesebb részévé válhat. Egy olyan helyiséggé, ahol örömmel fogadhatjuk családunkat és barátainkat nem csak étkezések, hanem összejövetelek alkalmával is.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan rendezzük be az étkezőt? - Íme 6 tanács, hogy minden összhangban legyen

Hogyan rendezzük be az étkezőt? - Íme 6 tanács, hogy minden összhangban legyen

Az otthonunk egyik legfontosabb és leggyakrabban használt területe az étkező.